Toefl Sınavı ve Kursu Hakkında Bilgiler
Yabancı dil olarak İngilizcenin konuşulduğu ülkelerde eğitim almak, iş başvurusunda bulunmak için Toefl sınavı en etkili araçlardan bir tanesidir. Günümüzde IELTS, TOEİC ve GMAT gibi İngilizce yeterliliğini ölçen sınavlar varken aralarında yine de en çok Toefl sınavına giriş yapılır. Bu yüzden dil okullarında da “Toefl kursları” bir hayli fazla tercih edilir. Peki, Toefl sınavı nedir? Sınava nasıl hazırlanılır ve başvuru yapılır? Sınavın kaç türü vardır? İşte, Teofl sınavı ve kursu hakkında bilinmesi gereken bütün detayları bu makalede bir araya getirdik…
Toefl Nedir?
Toefl, bireylerin sözlü ve yazılı olarak İngilizce yeterliliğinin ölçüldüğü, merkezi ABD’de bulunan ETS kurumu tarafından düzenlenen sınav programıdır. Temel amacı ise sınava katılan herkesin reading, listesinin, speaking ve writing bilgilerinin hangi seviyede olduğunu ortaya çıkarmaktır.
TOEFL, uzun adıyla Test of English as a Foreign Language ilk olarak 1964 yılında ABD’de uygulanmaya başlamıştır. Günümüzde ise 130 ülkede toplamda 10 bine yakın üniversite ve kurum tarafından kabul edilmektedir.
Toefl sınavı iki farklı türde yapılmaktadır. Kağıt merkezli TOEFL PBT (paper-based test), internet merkezli olan ise TOEFL iBT (internet-based test)’dir. Her iki sınavın tekniği aynıdır ve bireylerin okuma, dinleme, yazma ve konuşma düzeylerinin hangi derecede olduğu ölçülmektedir.
English Time Toefl Sınavı Hazırlık Kursu
Yazımızın başında da belirttiğimiz üzere Toefl kursları, sınava girecek olan öğrencilerin yüksek puanlar alması için gerekli olan bilgi ve beceriye sahip olmasını sağlamak için oluşturulan eğitim programlarıdır. English Time Toefl sınavı hazırlık kursu da sınav içerisinde yer alan 4 bölüme göre (reading, writing, listening ve speaking) entegre edilmiştir.
TOEFL IBT – PBT kursları akademik sınav İngilizce alanında uzman eğitmen kadrosu tarafından verilmektedir.
Eğitmen kadrosunun hepsi sınav İngilizcesi alanında tecrübeli ve sertifikalıdır.
English Time Toefl kursunda öğrencilerin sınav çözme teknikleri üzerine ve sınavda yüksek skor elde etmek için gerekli olan akademik İngilizce becerilerine yoğunlaşmaktadır.
Her kurs başlangıcında olduğu gibi Toefl sınavı hazırlık kursu öncesinde de “Genel İngilizce Seviye Belirleme Sınavı” uygulanmaktadır. Çünkü, bireylerin Toefl sınavına girebilmesi için “Upper Intermediate ve Advanced seviyesinde olması gerekmektedir.
English Time kampüslerinde sınıf içi Toefl kurslarının yanı sıra İngilizce Özel Ders imkanı sunulmaktadır. Bu sayede isteyen öğrenciler kalabalık sınıf ortamlarından ziyade eğitmen ile birebir Toefl kursu alabilmektedir.
Kayıt yaptıran bireylerin isteklerine göre "Online İngilizce Kurs" hizmeti sağlanmaktadır.
Toefl Sınavına Kimler Katılabilir?
Teofl sınavı ile ilgili olarak en çok merak edilen konuların başında “Toefl sınavı kimler için uygundur?” sorusu gelmektedir. Dünya genelinde her yıl milyonlarca aday İngilizce bilgi ve becerilerinin yeterli olduğundan emin olmak için bu sınavı tercih etmektedir. Sınava giren adayların amaçları ise şunlardır;
Yurtdışında üniversitede eğitim almak
Yurtdışında bir şirkette çalışmak
Ülkelere vize başvurularında bulunmak
Göçmen kabul eden ülkelere göçmenlik başvurusunda bulunmak
Yurtiçi üniversitelerin hazırlık sınıflarından muaf olmak
Bazı kurumlardan yabancı dil tazminat alma hakkında sahip olmak
Yukarıda yer alan nedenler Toefl sınavına girecek olan adayların en temel amaçları arasında yer almaktadır. Bunun dışında da birçok alanda sizlere fayda sağlayacak Teofl sınavında iyi bir skor almak için Türkiye’nin en çok tercih edilen ve öğrencisine en çok değer veren kurumu English Time Dil Okulları’nı tercih edebilirsiniz.
Toefl Sınavı Kaç Farklı Türde Yapılır?
TOEFL sınavı iki farklı türde uygulanmaktadır. Bunlar, Toefl IBT ve TOEFL PBT’dir. İki sınavı birbirinden ayıran en temel özellik, birisinin internet diğerinin ise kağıt tabanlı olmasıdır. Gelin bu iki sınava biraz daha yakından bakalım…
1. TOEFL IBT Sınavı (İnternet Tabanlı)
Adaylara 3-5 adet metin parçası verilir. Her metin parçası için 12-15 adet arasında soru sorulur ve 60 ile 100 dakika arasında süre verilmektedir.
Adaylara 6-9 dinleme parçası verilir ve her parça için 5-6 adet soru sorulur. 60-90 dakika süre tanınır.
6 adet sözlü görevin yer aldığı ve 20 dakika süren konuşma bölümü yer alır.
2 adet kompozisyon görevi verilir ve 50 dakika süre tanınır.
2.TOEFL PBT (Kağıt Tabanlı)
Toplamda 50 dakika süren ve 50 adet sorunun cevaplanması beklenen okuma bölümü,
30 – 40 dakika aralığında süre tanınan 3 bölümden oluşan dinleme bölümü,
250-300 kelimeden oluşacak ve toplamda 30 dakika süre yazı bölümü yer alır.
Toefl Sınavı Başvurusu Nasıl Yapılır?
Toefl sınavı başvuru işlemleri internet sitesi üzerinden yapılmaktadır. Başvurular sadece ETS.org sitesi üzerinden gerçekleştirilmektedir. Sınavların yapıldığı yerler, sadece sınavı uygulamakla yükümlüdür. ETS kurumunun dışında herhangi bir sınav kayıt kabul eden başka bir kurum yoktur.
Toefl sınavına başvuru yapmak isteyenler ilk olarak ets.org sitesinde kullanıcı hesabı oluşturmalıdır. Bilgiler en doğru ve eksiksiz şekilde doldurulmalıdır.
Hesap oluşturulduktan sonra başvuru kısmında şehre göre sınav merkezi ve tarih seçilmelidir.
Not: English Time Dil Okulları bünyesinde Toefl sınavı hazırlık kursu alan her öğrenciye, başvuru süresinde gerekli tüm destek eğitim koordinatörleri ve eğitmenler tarafından sağlanmaktadır.
Toefl Sınav Başvurusunda Nelere Dikkat Edilmelidir?
Toefl başvuru sırasında kimlik belgesinin yanınızda olmasına dikkat edin. Bankaya yapılacak ödeme için İBAN ya da hesap bilgilerinin önceden bir yere not edilmesi gerekmektedir. Sınava başvuru yapmadan önce nerede girileceği ve saati belirlenmelidir.
Toefl Sınavının Yapısı Nasıldır?
Toefl sınavı İngilizcenin 4 ana aşamasında adayların yeterliliğini ölçmektedir. İşte, bu 4 önemli aşama…
1. Toefl Reading (Okuma) Sınavı
Reading sınavında akademik düzeyde konuların yer aldığı metinler yer alır.
3-5 metin parçası adaylara sunulur ve her parça için 12-15 adet soru sorulur.
Toplam soru sayısı 35 ile 55 arasında değişmektedir.
Sınav için verilen süre 60 ile 100 dakika arasındadır. Sınavın süresini metinlerin uzunluğu ve zorluğu belirler.
2. Toefl Listening (Dinleme) Sınavı
Toefl sınavının listening bölümünde adaylara 60 ile 90 dakika arasında süre verilir.
Sınav iki bölümden oluşur. Birinci bölümde 4 ile 6 adet dinleme parçası dinletilir ve her metin için 6 soru sorulur. İkinci bölümde ise ana dili İngilizce olan konuşmacıların metin parçası dinletilir. Ses dosyaları ortalama 3 farklı konuyu içerir ve adaylara her bir dinleme için 5 soru sorulur. Bu soruların cevapları beklenir.
3. Toefl Speaking (Konuşma) Sınavı
Toefl speaking sınavı için adaylara toplamda 20 dakika süre verilir. Sınav süresince toplamda 3 farklı aşama vardır.
Birinci aşama: Sınava giren adaylara bağımsız bir konu ile ilgili olarak (tanışma vs…) 15 saniye düşünme 45 saniye de konuşma hakkı tanınır. 2 soru sorulur.
İkinci aşama: Adaylara ilk olarak ortalama 80 kelimelik okuma parçası verilir. Sonrasında 1 dakikalık bir ses dosyası dinletilir. 30 saniyelik düşünme payından sonra 60 saniye boyunca konuşmaları istenir. Bu aşamada 2 soru sorulur.
Üçüncü aşama: Katılımcılardan herhangi bir konuda bir konuşmayı dinleyip not almaları istenir. Sonrasında konuşmacılara 20 saniyelik bir düşünme payı verilir ve 60 saniyelik konuşma yapması beklenir. Bu aşamada 2 soru sorulur.
4. Toefl Writing (Yazma) Sınavı
Adayların İngilizce yazma becerilerini ölçen Writing sınavında ortalama 50 dakika süre verilmektedir.
Sınav toplamda 2 bölümden oluşur.
Birinci bölümde katılımcılardan 300 kelimelik bir parçasını okumasını, sonrasında ise 2 dakikalık bir konuşma dinletilir. Son aşamada ise adayların ortalama 200 kelimelik kompozisyon yazılması istenir. Süre 20 dakikadır.
İkinci bölümde ise katılımcılardan 300 kelimelik kompozisyon yazması istenir. Bu aşamada verilen süre 30 dakikadır. Kompozisyonların hepsinin bilgisayar ortamında yazılması gerekmektedir.
Toefl Sınavı / Hazırlık Kursu ile ilgili Sıkça Sorulan Sorular
Dünyanın en çok tercih edilen yabancı dil yeterlilik ölçen sınavı olan Toefl ile ilgili sıkça sorulan soruları bu bölümde sizler için cevapladık…
1. Toefl sınavı ne işe yarar?
Toefl sınavı bireylerin İngilizce beceri ve yeterliliği ölçülür. Burada elde edilen sonuçlar ile Yurtdışında eğitim almak ve çalışmak için başvuru yapılabilir. Aynı şekilde ülkemizde de birçok kurum tarafından kabul görmektedir.
2. Toefl sınavına nerelerde girilir?
Toefl sınavı giriş merkezleri, organizasyonu düzenleyen kurum olan ETS’nin resmi sitesinden öğrenilmektedir. ETS Sınav Giriş Yeri Sorgulama!
3. Toefl sınavı kaç saat sürmektedir?
Toefl sınavı ortalama 3.5 – 4 saat sürmektedir.
4. Toefl sınav ücreti ne kadar?
Toefl sınav ücreti 185 Dolar’dır.
5. Toefl sınavında geçerli skor / puan nedir?
Toefl sınavında en yüksek puan 120’dir. Kurumlara göre “geçerli puan” kavramı farklılık gösterebilmektedir. Kimi kurumlar 60-70 puanı başarılı olarak kabul ederken, kimi kurumlar ise 90 ya da 100 puan ortamalarını kabul etmektedir. Sınava girmeden önce kurumun beklentisi önceden öğrenilmelidir.
6. Toefl sınavı kaç yıl geçerlilik süresi vardır?
2 yıl geçerlilik süresi vardır.
7. Toef sınavı bir ay içerisinde kaç kez yapılır?
Sınav her ay ortalama 3-4 kez gerçekleştirilir.
8. Toefl sınav başvurusu nereden yapılır?
Teofl sınavı başvuruları ETS.org sitesinden yapılmaktadır.
9. Toefl sınavına son başvuru tarihi ne zamandır?
Karar verdiğiniz sınav tarihine 7 gün kala Toefl sınavına başvuru yapma hakkı vardır. Ancak çoğu zaman sınava katılım hakkında günler öncesinde dolmaktadır.
10. Toefl sınav sonuçları kurumlara direkt olarak gönderilir mi?
Evet.
11. Toefl sınav ücreti iadesi yapılır mı?
Sınava 4 gün kala başvuru iptali yapılabilir ancak yatırılan paranın yarısı geri iade edilir. Ücret banka hesabı üzerinden gönderilir.