Üniversite Dil Sınavının Adı Nedir?
Türkiye’de yaşayan ve üniversitede okumak isteyen gençler, belli başlı sınavlara girmek zorundadırlar. Tercih edeceğiniz alana göre gireceğiniz sınavlar da değişecektir. Değişmeyen tek şey; üniversite okumak isteyen herkesin ilk oturum olan TYT sınavına girmesi gerektiğidir. TYT’ye girdikten sonra ertesi gün alanınıza göre YKS sınavına girebilirsiniz. YKS ise birkaç puanlama sistemine ayrılır. Bunlar;
-YKS Sayısal,
-YKS Eşit Ağırlık,
-YKS Sözel,
-YKS Dil.
YKS Dil puanlama sistemine dahil olmak için YDT adlı teste girmeniz gerekiyor. Üniversite dil alanında okumak için ise girilecek olan dil sınavının adı YDT’dir. Açılımı ise Yabancı Dil Testi’dir.
YDT’ye Kimler Girebilir?
Lise sonda olan ya da buna denk olan tüm öğrenciler YDT sınavına girebilmektedir. Lise mezunu olmak dışında özel bir şart aranmamaktadır. TYT’ye girmiş olan, lise mezunu olan herkes YDT sınavına girebilir, açıklanan puanına göre dil ile ilgili bölümleri tercih edebilir.
YDT Sınav İçeriği
YDT 80 sorudan oluşmaktadır. Bu 80 sorunun hepsi de başvurduğunuz dilde gelmektedir. YDT aracılığı ile sınava tabi tutulabileceğiniz diller ise;
-Rusça,
-İngilizce,
-Fransızca,
-Arapça,
-Almanca’dır. Bu dillerde sınava girebilirsiniz. 80 soruluk sınava ise 120 dakika sınav süresi tanınmaktadır. 120 dakika içerisinde sınavı bitirmeniz beklenir. 80 sorudan oluşan YDT, kelime bilgisi, okuduğunu anlama ve gramer bilgisi üzerine sorulardan oluşur.
YDT Sınavı Ne Zaman Yapılacak 2020?
YDT, 28 Haziran 2020 Pazar günü saat 15:45’de başlayacak. Sınav süresi 120 dakika yani 2 saat olacak. 15:45’de sınava giren öğrenciler, 17:45’de sınav süresi bitmiş olacak. YDT ücreti ise diğer sınavlarla aynı olarak 50 TL olarak belirlendi.
YDT’ye Nasıl Çalışabilirim?
Öncelikle YDT’ye çalışırken aynı anda TYT sınavına da çalışmak gerektiğinden planlı bir çalışma tüm çalışmanızı düzenleyecektir. İlk olarak çalışmanız gereken konuları gözden geçirmenizi tavsiye ederiz. Gözden geçirme sonrasında yazılı olan konuların size hiç de yabancı olmadığını göreceksiniz. Okulunuzda bulunan rehberlik öğretmeninize danışarak beraber çalışma programı hazırlamanız size yol gösterecektir. Bir çalışma programı hazırladıktan sonra konuların üzerinden yavaş yavaş geçmeniz, bol bol soru çözmeniz sizi sınava hazırlayacaktır. Bunun yanı sıra sınava az kalınan dönemde yani sınava birkaç ay kalması halinde sık sık deneme çözmenizi de tavsiye ederiz. Sınav heyecanınızı yenmek içinse sınava gireceğiniz yer açıklandıktan sonra, sınav yerini ziyaret edip orada deneme çözmek de sizin için oldukça faydalı olacaktır. YDT için tavsiye verecek olursak; bol bol kelime ezberi ve gramer ağırlıklı çalışmak öğrendiğiniz gramer konularından sorular çözmek size oldukça yardımcı olacaktır. Sınava gireceğiniz dilde kitaplar, hikayeler okumak da okuduğunuzu anlama kabiliyetinizi geliştirecektir ki sınav için önemli olan hususlardan biri de budur.