YKS DİL SINAVI HAKKINDA BİLGİ
YKS SINAVI NEDİR?
Yks yani açılımı yükseköğretim kurumları sınavı olan üniversiteye giriş sınavıdır.
YKS SINAVI NASILDIR ?
Kendi içerisinde üç aşamaya ayrılır.
1. TYT (Temel Yeterlilik Testi); bu sınav ilk oturumdur ve önlisans yani iki yılık bölümler için girilen sınavdır. Ve bu sınav da başarılı olamayan yani barajı geçemeyen öğrenciler ikinci oturumdaki sınava girmiş olsa dahi puanları hesaplanmaz ve ikinci oturumdaki sınavları geçersiz sayılır.
Türkçe: 40 soru
Sosyal Bilimler de: 20 soru ve içerisinde Tarih 5, Coğrafya 5, Felsefe 5, Din Kültürü 5 soru içermektedir.
Matematik: 40 Soru
Fen Bilimleri: 20 soru (Fizik 7, Kimya 7, Biyoloji 6) soru dağılımlarına göre bir sınav yapılmaktadır.
2. Dilciler istekleri doğrultusunda bu sınava hiç girmeyebilir ve sadece dil sınavına girebilirler. Fakat ekstradan Sayısal, Sözel veya Eşit Ağırlık puanı da olsun isterse ve yahut da bu alanların içerisinde bulunan bir bölüm tercih ederlerse o zaman bu sınava da girmeleri gerekiyor.
3. Yabancı Dil Testi seksen sorudan oluşur. Öğrenciler kendi alanlarına göre İngilizce ve Almanca ya da Fransızca dillerine ek olarak Arapça ve yahut da Rusça’ dan da sınava girilebilme hakkına sahip olmaktadırlar. Seksen adet bulunan sorular tıpkı diğer oturumdaki gibi çoktan seçmeli olacak ve açık uçlu sorular olmayacaktır.
YKS DİL SINAVI İLE HANGİ BÖLÜMLERE GİDİLEBİLİR?
• İngiliz Dili ve Karşılaştırmalı Edebiyat, İngilizce Öğretmenliği, Mütercim-Tercümanlık, Çeviribilim, Dilbilim, İngiliz Dili ve Edebiyatı, Amerikan Kültürü ve Edebiyatı, Fransız Dili ve Edebiyatı, Arap dili ve edebiyatı, Rus dili ve edebiyatı gibi bölümleri tercih edebilirsiniz.
YKS DİL SINAVINA NASIL HAZIRLANIR?
• Yks dil sınavının tartışmasız en önemli parçası kelime bilgisi olmaktadır. Çünkü gramer bilginiz yüzde yüz olsa bile grameri çok iyi biliyor olsanız bile eğer kaçırdığınız bir kelimeden dolayı soruyu yanlış çözüp yanlışlıklar yapabilirsiniz. Ve bunun yanı sıra okuduğunu anlamanın en temel unsuru gramer bilgisi değil kelime bilgisidir.
• Kelime çalışması için sınava hazırlanan öğrencilerin mümkün olduğu en kısa en erken zamanda başlamalılar ve bununla birlikte sınav zamanına kadar da düzenli olarak çalışmaya gayret göstermeli ve devam edip süreklilik sağlanmalıdır. Sınava hazırlanan öğrenciler için aslında bol bol yabancı dizi izlemek ve yahut da yabancı dil ile yazılmış kitaplar okumak oldukça fayda sağlayacak ve kelime bilgilerini geliştirmek açısından çok büyük yarar sağlayacaktır.
• Aslında kelime çalışmasını zor yapan ve sıkıcı olan şey kelime bilgisinin pek bir sınırının olmamasıdır. Bu yüzden de yabancı dili hayatımız da aktif bir şekil de olarak kullanmalıyız. Mesela Telefonunuzun, bilgisayarınızın dilini İngilizce yaparak kendinize oldukça fayda sağlayabilirsiniz. Kendinize bir kelime kutusu ya da defteri yapıp ve öğrendiğiniz her yeni kelimeyi ekleyerek kelime bilginizi geliştirebilirsiniz.